The Clifton

MIXED USE, Completed 2015
On Richmond’s bustling Swan Street, this deceptively simple mixed-use project traces a path through the suburb’s rich history. A contemporary addition was created alongside two typologically distinct heritage facades – the first in timber from the turn of the century, the second Victorian Italianate from 1888. These two historical elements were rebuilt and provided alignment and design cues for the panels and windows of the new facade.

The project comprises 17 apartments spread across four floors, with retail tenancies at street level. The project was envisaged as a simple form that would respect the building’s past.

Despite Richmond’s general high density, this precinct is quite low rise. To avoid overlooking neighbours and overwhelming the street, the upper levels step back from the street frontage, the building’s tiered form reducing its visual bulk. This effect is further reinforced by the building’s simple colour palette – while the lower levels are clad in satin-finish white panels, muted cladding on the upper levels helps it to recede visually.

The apartments at the top floors enjoy city views. Balconies and terraces are framed with architectural trellises that help to temper the sun and provide a degree of privacy. A series of pop-out windows have been carefully configured to capture the light while avoiding overlooking.

10 one bedroom apartments, 5 two bedroom apartments, 2 three bedroom apartments and 4 retail.

Construction value $5.3M